Dykkehelg med faglig påfyll

Føsrste helgen i september fikk medlemmer i Stavanger Dykkerklubb muligheten til å delta på seminar med fokus på fremmede arter i våre farvann. Samlingen ble arrangert i regi av Havforskingsinstituttet ( www.imr.no ) som stilte med ressurser, ekspertise på området og ikke minst strålende bevertning. ( lenge siden det har luktet fersk hjemmelaget eplekake i klubbhuset)

Fredagskvelden ble brukt til å gi dykkerne et faglig bakteppe. Vi fikk et inntrykk av hvilke konsekvenser den stadig økende flyttingen av farkomster mellom ulike farvann»tar med seg» av fremmede arter gjennom ballastvann og grodannelser på skrog. Den økende vanntemperaturen fører også til at arter som vi normalt finner i andre deler av verden etablerer seg i våre farvann. Enkelte av disse er en direkte trussel mot våre etablerte arter. Det ble presentert eksempler på arter som vi kunne forvente å finne i vårt område og dykkerne fikk (i tillegg en solid dose latin) med seg et kompendie med illustrerende bilder som kunne fordøyes på sengekanten før lørdagens dykkeøkt.

Lørdag var det klart for å omsette teori i praksis. Vi delte oss inn i fire dykkepar og gjorde dagens første ihopp i pyntesundet for å se om det fantes «invaders» i vår egen lekegrind. Etter en times dykking kom samtlige opp med en god porsjon nysanket materiale både på minnebrikke og i for anledningen hjemmemekkede samleflasker,bokser og fangstnett. Mye av dette var nok arter av det mest naturlige slag i våre farvann, men hele fem arter ble identifisert som såkalte fremmede arter. Riktignok ingenting som ikke tidligere er observert i norge, men likevel..

Over en lett lunsj ble neste dykk planlagt. Åmøyfjorden er et sted hvor man ofte finner rigger og skip som kan være potensielle «transportører» av nye arter. Vi valgte derfor Storholmen for neste dykk. Dykkerne valgte noe ulik strategi for dette dykket. Enkelte valgte å holde seg i det øvre lag, mens noen valgte å trekke litt lengre ned for å få litt etterlegtet sikt. Også på dette dykket ble det gjort en iherdig innsats for å finne noe nytt og spennende. Vi avsluttet dagen i båthavnen på Åmøy og gjennomgikk de siste funnene akkurat i det himmelen valgte å sette slusene på vidt gap. Det ble med andre ord en våt avslutting på en veldig interessant og lærerik helg. Forskerne returnerte noe fuktige til Bergen med de mest interessante funnene våre sirlig lagt på glass med sprit. Vi satte kursen mot klubbhuset med ny kunnskap og en ny dimmensjon som kan være med på å gjøre dykkingen enda mer spennede.

Bilder fra samlingen kan sees her  samt på våre facebooksider.