Vraklørdag

Foruten de faste ukentlige dykkene i klubben, hender det ofte at vi arrangerer dykketurer innenfor ulike kategorier andre dager. Denne lørdagen var det duket for årets første vraklørdag. Vraket Ceang som grunnstøtte på Bokn ble lørdagens dykkemål.

Ceang var et skip som var lastet med 576 tonn singel og som var på reise fra Høgsvik til Bergen da den gikk på et skjær den 16. August 1977. Vraket ligger utenfor Vestre Bokn omtrentlig 45 km fra Haugesund by. Der ligger vraket mellom østre og vestre Bokn nesten hundre meter fra land.

Fem dykkere stilte klar til dyst lørdag morgen. 2 valgte å sette sin lit til at Fjord 1 hadde ferjer i drift over fjorden, mens 3 dykkere klargjorde Lophelia for tur. Med lite vind og havblikk lå alt til rette for en fin tur med Lophelia over Boknafjorden.  På vei ut Byfjorden ble vi møtt av kraftig og tett tåke som lå som et lokk over hele Boknafjorden. Heldigvis har vi teknologi og utstyr ombord til håndtere dette, men tankene kan fort vandre tilbake til tider da båter og sjøfolk måtte ta seg frem i krevende forhold langs den langstrakte kysten vår. Kanskje var det nettopp i slikt vær at Ceang havarerte…

Vel fremme på Bokn møtte vi de landeveisfarende og gjorde oss klar for første dykkepar uti. Vidar, Anna og Henrik hadde en fint dykk og fikk satt opp en ny bøye på vraket ettersom den tidligere markøren var borte. Etter en times dykk hoppet Terry og Bengt Olav uti. Også de hadde et strålende dykk. Terry hadde som alltid med seg harpunen sin og kom opp fangst. Vi merker at det er januar måned. Vanntemperaturen er frisk og sikten er god. Årstiden er perfekt for vrakdykk og Ceang er et vrak som passer for de aller fleste. Vraket av Ceang hviler på en dybde av ni til tjuefem meter.

Etter dykket gikk vi i land og fyrte opp den nyinnkjøpte turgrillen til Vidar. Den leverte varene og pølser, kaffe og sjokolade ble inntatt før det var på tide å sette nesen sørover igjen. Turen ble dokumentert og på bildene nedenfor viser vraket slik det ser ut i dag etter nesten 40 år på havets bunn.

Les mer om Ceang her

Se video fra turen her